NIJKERK Het Zeemanskoor Nijkerks Welvaren is, met een korte onderbreking, al bijna een jaar in lockdown. Een optreden voor alle medewerkers in de zorg uit de gemeente Nijkerk staat op de planning als de coronacrisis voorbij is. Voorzitter Jos Smeulders en lid Jack du Bois vormen samen het ‘Duo Jos en Jack’. Het duo treedt coronaproof op bij heuglijke gelegenheden of bij zorgcentra. Na de coronacrisis wil het duo spontane optredens gaan verzorgen in cafés en op terrassen. Niet voor het publiek, maar ín het publiek.
Om misverstanden te voorkomen, het duo blijft lid van het Zeemanskoor dat ze een warm hart toedragen. Smeulders en Du Bois vormen al anderhalf jaar een duo. ,,Dat is spontaan ontstaan, Jos heeft mij gevraagd. We staan in het koor vlakbij elkaar en voelen elkaar goed aan. Onze stemmen passen goed bij elkaar. We zingen bariton, ik lager en Jos hoger en dat vult elkaar goed aan. We hebben er veel plezier in, anders zouden we niet elke week gaan zingen”, aldus Du Bois.
We hebben er veel plezier in, anders zouden we niet elke week gaan zingen
CORONAPROOF OPTREDENS Het duo komt elke week beurtelings bij elkaar thuis om te zingen, waarbij Smeulders de muzikale begeleiding voor zijn rekening neemt op de ukelele, een snaarinstrument. ,,In november 2020 zijn we begonnen met het opnemen van onze zang en plaatsen we het op Facebook en YouTube. Daar krijgen we heel veel leuke reacties op”, vertelt Du Bois. Het duo treedt coronaproof op bij heuglijke gebeurtenissen van koorleden, maar ook bij particulieren of organisaties. Recent traden ze nog op bij een koorlid en zijn echtgenote wegens hun zestigjarig huwelijk. ,,Daar geven we bewust geen ruchtbaarheid aan, anders komen er teveel mensen op af. We hebben dan ook in de achtertuin op gepaste afstand voor het paar gezongen”, vertelt Du Bois. Ook hebben ze vorig jaar bij zorgcentrum St. Jozef buiten opgetreden om de bewoners en medewerkers een hart onder de riem testeken. ,,Als we namens het koor optreden, zoals bij koorleden, dan trekken we ons tenue van het koor aan.”
NIEUW CONCEPT Als de coronacrisis voorbij is, komt het duo met een nieuw concept. ,,Dan willen we niet voor, maar ín het publiek staan”, zegt Smeulders raadselachtig. ,,Tijdens een Shantycafé in Barneveld pakte Jos na afloop zijn ukelele en begon spontaan te zingen. In een mum van tijd stond er een hele meute om hem heen te zingen. Wij willen dit ook gaan doen in cafés, op terrassen of tuinfeesten. Gewoon spontaan aan de kroegbaas vragen of we mogen zingen. Hou je van zingen, dan heb je een leuk feestje”, vertelt Du Bois.
,,We hebben al twintig mappen met teksten van liedjes gemaakt, en we gaan er nog meer maken, die we dan op de tafels leggen zodat het publiek kan meezingen. Bij optreden van een band zing je ook mee”, vertelt Smeulders. Het repertoire bestaat niet alleen uit zeemansliedjes, maar ook uit bekende liedjes van de jaren zestig, zeventig en tachtig. Het duo heeft ook versterkers en microfoons.
ZEEMANSKOOR Het Zeemanskoor Nijkerks Welvaren is, met een korte onderbreking, al bijna een jaar in lockdown. In januari 2020 begon het koor met repeteren. Er stonden al ongeveer vijftien optredens op hun programma waaronder nieuwe optredens bij festivals in Woerden en Wijk bij Duurstede en een eigen optreden in Kade 10. Ook stonden er meerdere optredens gepland voor alle medewerkers in de zorg uit de gemeente Nijkerk. Dat staat overigens nog steeds op de planning als de coronacrisis voorbij is. ,,Wij gingen als eerste koor al in lockdown, voordat deze officieel werd uitgeroepen, want we voelden het al aankomen. We hebben een huisarts in ons bestuur, en aangezien het merendeel van onze leden tot de risicogroep behoort besloten we te stoppen met de repetities”, vertelt Smeulders.
Wij gingen als eerste koor al in lockdown, want we voelden het al aankomen
REPETITIES Nadat de lockdown werd ingetrokken, werden de repetities voor de leden die dit wilden coronaproof hervat. Het koor werd in twee groepen opgesplitst die beurtelings een avond repeteerden. De repetities werden van boven naar beneden verkast, zodat de deuren tegen elkaar open konden staan in verband met de ventilatie. De dirigent stond achter een scherm en in de pauze gingen de leden naar buiten, zodat de repetitieruimte gelucht kon worden. Na twee maanden liepen de besmettingen in Nederland weer op en werd het niet verantwoord gevonden om met de repetities door te gaan.
Om de saamhorigheid, die bij het koor heel groot is, in stand te houden werd er nog een fietspuzzeltocht georganiseerd waaraan de leden individueel konden deelnemen. ,,Onze dirigent Bram Berends stuurt elke week meerdere liedteksten met muziek en stemoefeningen naar de leden. Er worden door leden ook liedjes van andere koren opgestuurd. We hebben een commissie ‘Lief en Leed’ die de leden attendeert op bijzondere gebeurtenissen. Van het Glazen Thuis hebben alle leden een flesje likeur gekregen. Met Sinterklaas hebben we alle leden, sponsors en weduwen van koorleden een banketletter gegeven in de vorm van een anker. Het anker, wat ook de pet van ons tenuestaat, is het symbool voor hoop. Hoop dat we zo snel mogelijk weer bij elkaar kunnen komen. De vraag is nu wat we kunnen doen na de vaccinaties. We willen zingen en daar doen we het voor”, besluit Smeulders.
Meer informatie over het Duo Jos en Jack: Jack du Bois, e-mail: jackenlidy@hotmail.com. Tel. 06 – 37 00 59 18.
Door Belinda van der Horst